Antrenörlük Temel Eğitim Programı Başlıyor

Antrenörlük Temel Eğitim Programı Başlıyor

Sezai Togan

Antrenör Eğitim Sistemi Temel (Teorik) ve Uygulama Eğitimi olarak 2 aşamadan oluşmaktadır.

Temel Eğitim uzaktan eğitim modeli ile Anadolu Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde yürütülmektedir. Temel Eğitim başvuruları 20-31 Ocak 2025 tarihleri arasında e-Devlet Kapısı-GSB-Spor Bilgi Sistemi üzerinden gerçekleştirilecektir. Başvurularını yapan adayların belirtmiş oldukları e-posta adresine referans numarası iletilecektir. Antrenör temel eğitim ve kayıt yenileme (bütünleme) sınav ücreti ödemelerini referans numaraları ya da Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlık numaraları ile 20 Ocak 2025 tarihinden itibaren, 31 Ocak 2025 saat 17:00′ a kadar Ziraat Bankası Şube/Atm ve Mobil (Kurumsal Ödemeler/Gençlik ve Spor Bakanlığı Kursiyer ödemeleri) ödeme kanallarından gerçekleştirebilecektir. Temel Eğitim başvuru ücretleri ilk kayıt için 1000 TL, bütünleme başvuruları için 750 TL’dir.

Temel Eğitimde dijital kitapların yanı sıra, işitsel ve görsel olarak tüm e-öğrenme materyalleri adayların hizmetine sunulacak olup Anadolu Üniversitesi/e-Kampüs eğitim sistemi üzerinden erişim sağlanabilecektir. Temel Eğitimde başarılı olan adaylar ilgili federasyonca açılacak olan uygulama eğitimine katılarak uygulama eğitimi ve sınavından başarılı olmaları halinde antrenör belgelerini alabileceklerdir.

Temel eğitim ve sınavından başarısız olarak bütünlemeye kalan adayların başarısız oldukları modüllerden, ilk kayıt tarihinden itibaren iki yıl içerisinde yapılacak sınavlara tekrar girebilme hakkı vardır. Daha önceki temel eğitim sınavlarından başarısız olan adaylar için kayıtlar 20-31 Ocak 2025 tarihleri arasında e-Devlet Kapısı-GSB-Spor Bilgi Sistemi üzerinden kayıt yenileme(bütünleme) başvuruları alınacaktır. Bütünlemeye kalan adayların e-Kampüs sistemi içerisinde yer alan eğitim materyallerine erişimi devam edecektir.

Başvuruları onaylanan tüm adayların 10 Şubat – 14 Mart 2025 tarihleri arasında Anadolu Üniversitesi Aday İşlemleri Sistemi’ne (http://sinavbasvuru.anadolu.edu.tr/) giriş yaparak sınav kaydı oluşturması gerekmektedir. Sınav kaydı oluşturmak için herhangi bir ücret talep edilmeyecektir. Anadolu Üniversitesi aday işlemleri sistemi üzerinden sınav kaydı yapmayan kursiyerler sınava katılamayacaktır.

2025/1 dönemi sınav tarihi olan 27 Nisan 2025 günü tüm adayların sınavları gerçekleştirilecektir.

Antrenörlük meslek tanımının yapılması, ulusal meslek standartlarının belirlenmesi ve antrenörlüğün uluslararası standartlara uyum sağlaması amacıyla, uluslararası düzeyde geçerli akreditasyonu olan ve kalite güvencesi sağlanmış bir belgelendirme sürecinin işletilmesi için Mesleki Yeterlilik Kurumu ve Gençlik ve Spor Bakanlığı arasında çalışmalar başlatılmıştır.

Bu kapsamda, antrenörlük meslek tanımı yapılması için MYK ile Bakanlığımız arasında 4 Aralık 2024 tarihinde Genel Müdürümüz Prof. Dr. Veli Ozan ÇAKIR ve MYK Kurum Başkanı Prof. Dr. Mustafa Necmi İLHAN’ın katılımıyla İşbirliği Protokolü imzalanmıştır.

Bu protokol çerçevesinde, antrenörlük kademeleri göz önünde bulundurularak Antrenörlük (Seviye 4-5-6) mesleğinin Ulusal Meslek Standardının hazırlanması sağlanacak.

Antrenörlük Alanında Ulusal Meslek Standardı Hazırlama İş Birliği Protokolü ile;

Antrenörlük meslek tanımının yapılıp, kademeler arası yeterliliklerin belirlenmesiyle antrenörlük mesleği, Avrupa Yeterlilik Çerçevesi kapsamında uluslararası standarda kavuşturulması,
Federasyonlar arasında uygulama birliği sağlanması,
Hazırlanacak antrenörlük meslek tanımıyla ilgili standart eğitim dokümanları sağlanmış olması,
Aynı uygulamayı yapan başka ülke federasyonları ile antrenörlerin geçişleri kolaylaşmış olması ve uygun çalışma ortamları sağlanması,

Ulusal yeterlilikler temel alınarak yapılan ölçme ve değerlendirme sonucunda alınan kalite güvencesi sağlamış bir Antrenörlük Belgesi, kişiye bir işe başvururken sahip olduğu bilgi, beceri ve yetkinlikleri sergileme olanağı vermesi,
Antrenörlük belgeleri ölçülebilir bir sisteme kavuşturulması ve uluslararası düzeyde kabul gören bir belgelendirilme süreci işlemesi,
Nitelikli ve belgeli antrenör istihdamının gelişmesi, verimlilik ve rekabet gücünün artmasına katkı sağlaması,

Meslek tanımı yapılmış Antrenörlük Belgesi, Türk Akreditasyon Kurumu tarafından 17024 standardına göre uluslararası geçerli akreditasyonu olan ve uluslararası düzeyde kabul gören kalite güvencesi sağlamış bir belge olması,
Meslek tanımı yapılmış Antrenörlük Belgesi, Avrupa Birliği üyesi ülkelerde karşılığının bulunmasına ve kademeler arası karşılaştırılma yapılmasına imkân sağlaması, amaçlanmaktadır.

Antrenörlük meslek tanımı ile ilgili çalışmalar bir yıl içerisinde bitirilmesi planlanmaktadır. Alan uzmanları ve tüm paydaşlar söz konusu çalışmada etkin rol oynayacak olup, ayrıca sürece katkı sağlamak isteyen kişiler, konu hakkındaki bilgi ve belgeleri sporegitim@gsb.gov.tr e-posta adresinden ulaştırabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir